Stop-Start, Auto-Hold and Speed Limiter

All Volvo XC40 related discussions
Sherwood
Posts: 68
Joined: Wed Oct 06, 2021 1:26 pm

Post by Sherwood » Wed Oct 13, 2021 9:05 am

I know this is covered in at least one other thread, but the discussion there has deviated somewhat at times, so I've started this thread to concentrate the issue.

I'm in correspondence with Volvo Customer Services re: the issue that has already been identified on this and other forums viz:

  • Stop/start functions as expected (brake to a halt, engine stops, removing foot from footbrake causes engine to restart)
  • Stop/start with auto-hold functions as expected (brake to a halt, engine stops, removing foot from footbrake does not cause engine to restart, restart requires use of the accelerator)
  • Stop/start with auto-hold and the speed limiter engaged does not function as expected (brake to a halt, engine stops, removing foot from footbrake causes engine to restart, rather than requiring the use of the accelerator as above)

Given that I use auto-hold and speed-limiter as a matter of course, I find this inconsistent, illogical and frustrating (as at least a few other people apparently do).

As others have reported it, it isn't an issue peculiar to my vehicle, and I wonder how widespread it is, and the level of frustration in those that have identified it (until you realise the symptoms are consistent with the use of the speed-limiter, it can appear that the stop/start with auto-hold function is rather random).

If anyone would like to confirm that they have the same issue (and particularly if they find it as irksome as I do) it may help me progress it with Volvo if they could respond, and I can point Customer Services to the resulting responses.
MY22 B4 Inscription Pro AWD (8-Speed)

Sherwood
Posts: 68
Joined: Wed Oct 06, 2021 1:26 pm

Post by Sherwood » Thu Oct 14, 2021 8:59 am

Looks like it's just me that has the issue, and/or finds it frustrating. :?
MY22 B4 Inscription Pro AWD (8-Speed)

jamie307
Posts: 275
Joined: Mon Apr 15, 2019 8:01 am

Post by jamie307 » Thu Oct 14, 2021 9:09 am

I don't normally have stop/start activated, but I'll try and replicate the issue tomorrow.
T3 Momentum Pro Auto MY20 - Thunder Grey - Intellisafe Surround - Winter Plus - 360 Camera - Tinted Windows - City Map inlays - Spare Wheel

Sherwood
Posts: 68
Joined: Wed Oct 06, 2021 1:26 pm

Post by Sherwood » Thu Oct 14, 2021 5:18 pm

jamie307 wrote:
Thu Oct 14, 2021 9:09 am
I don't normally have stop/start activated

...unfortunately, mine is one of the recent ones with the ability to turn start/stop off removed....
MY22 B4 Inscription Pro AWD (8-Speed)

JFDIT
Posts: 187
Joined: Tue Sep 28, 2021 5:21 pm

Post by JFDIT » Thu Oct 14, 2021 5:36 pm

Doesn't Dynamic Mode deactivate Start/Stop?
XC40 Inscription B4P AWD MY22. Lincolnshire England.

Sherwood
Posts: 68
Joined: Wed Oct 06, 2021 1:26 pm

Post by Sherwood » Fri Oct 15, 2021 4:13 pm

..after testing today, it appears that, for those recent cars that lack the soft-button to deactivate start/stop, neither is the function deactivated by Dynamic Drive Mode. (at least, that is definitely the case for mine).
MY22 B4 Inscription Pro AWD (8-Speed)

vbilenko
Posts: 1
Joined: Wed Jun 22, 2022 12:09 am

Post by vbilenko » Wed Jun 22, 2022 12:12 am

Have exact same issue.
Is there any way to fix it?

User avatar
Cornishman
Posts: 184
Joined: Thu Mar 04, 2021 10:49 am

Post by Cornishman » Wed Jun 22, 2022 9:47 am

Short answer: No. I've given up limiter and use Cruise Control to keep within limits in town (it works from 20mph up.
Larry

NE Essex
21 XC40 R-Design B4 AWD 8 spd Auto Thunder Grey, Climate Pack, Smartphone Integration, Towbar

Sherwood
Posts: 68
Joined: Wed Oct 06, 2021 1:26 pm

Post by Sherwood » Wed Jun 22, 2022 11:43 am

The only compromise I've found is to:

Let the car and engine come to a stop with my foot on the brake pedal.

Without lifting from the brake pedal, put the limiter in standby with the centre-left steering wheel button, then lift off the brake pedal, and immediately re-activate the limiter with the same pedal. The engine does not restart until asked.

Clunky, I know, but it works (though it'll probably lead to premature wear on the button ;) )
MY22 B4 Inscription Pro AWD (8-Speed)

ropetko
Posts: 144
Joined: Sat Dec 05, 2020 9:28 pm
Location: Croatia
Contact:

Post by ropetko » Tue Jun 28, 2022 11:30 am

Sherwood wrote:
Thu Oct 14, 2021 8:59 am
Looks like it's just me that has the issue, and/or finds it frustrating. :?
No, no, I found this frustrating too, but have just stumbled upon this thread!
I noticed it works that way with cruise control as well and is frustrating. But what I noticed is that if I have my foot on brake pedal long enough (don't know how long it should be, some 5 sec maybe?) once I remove it, the engine won't start and I can start it by using the accelerator.
However, once I know how is "should" work, I'll try to test it properly in my future rides.
XC40 D4 AWD R-Design 140 kW 2018

Post Reply

  • You may also be interested in...
    Replies
    Views
    Last post